Godine su samo broj?

Kako se uzme i kako za koga.

Ali ako nismo zarobljenici „vremena“, onda jesu samo broj.

Današnje računanje vremena je proizvod dogovora, proistekao iz potrebe da bi jedno društvo nesmetano i koordinisano funkionisalo. Iako u tom smislu korisno, ne smemo dozvoliti da nam ono odredjuje sadržaj života, tj. kada smo za nešto premladi ili prestari.

Telesne promene poznate kao „starenje“ su prirodna pojava, koju kao takvu treba prihvatiti bez žaljenja.

Ali svako doba ima svoju čar i prednost.

Za mene je takozvano „treće doba“, ko ima sreće da ga doživi, izuzetan dar.

Kao da nam život vraća dug, za sve što nismo stigli, mogli pre uraditit ili odživeti. Puno je slobode i „ne-moranja“. Jer sve što smo nameravali ili prema društvenim noramama trebali uraditi, je kako tako, manje više iza nas.

Lišeni iluzija, obaveza, oslobodjeni raznih stega, vreme je da se posvetnimo sebi i vlastitim potrebama.

Život je tok i niko od nas ne zna koliko je dugo na ovom svetu. Koliko god da se spoljni izgled našeg tela menja, duša ostaje ista.

Ona ne zna za godine… ostaje mlada, puna želja i iščekivanja. Naravno ako je ne ugušimo i oslobodimo se straha od nepoznatog i novog.

Dok se uveliko radi na istraživanju veštačke inteligencije, samovozećim automobilima i osvajanju svemira, istovremeno se vodi diskusija o tome do koliko godina ženi priliči da nosi farmerke, mini suknju ili dugu kosu …. koji paradoks.

Odgovor je kratak, dokle god ona to želi i tako se dobro oseća.

Puni predrasuda, naveliko se čudimo kada neko, već u zasluženoj penziji, podje ponovo na studije, ide na ples, počne se aktivno baviti sportom itd. …. jer to ne priliči „godinama“. Ukratko smatramo da „nije normalan“.

A zašto nije normalan? Što ne prihavata da bude parkiran kao neki tehnološki višak u čekaonici smrti. Ili što je sebi dopustio da bude originalno samo svoj?

Dakle, pre nego što nastavimo sa osvajanjem svemira, smatram neophodnije prvo srediti ovaj u kome živimo. A ima mnogo toga što treba dovesti u red, jer spisak je prilično dugačak….

Pa da krenemo od raznih predrasuda.

Živeli.